Janne Östlund

Janne Östlund

En go gubbe från Göteborg? Ja, det kan nog stämma. Jag är en urgöteborgare som trivs väldigt bra i livet. Men jag är inte fastgjuten i staden utan gillar att resa och se nya platser både på nära håll och långt bort.


Jag gillar att hålla igång genom att golfa, paddla kajak, bugga och åka skidor. Att cykla till och från jobbet ger mig både vardagsmotion och får mig att må gott.


En gång i tiden spelade jag elithandboll med IK Sävehof (1983 – 1989) och med BK Heid (1989 – 1992). I mars 1992 gick min hälsena av och i april föddes vår dotter Linnea, så då beslöt jag mig för att lämna elitsatsningen.


Jag har varit handbollstränare både för min dotter och min son, Jonas, under deras uppväxt och har därigenom verkligen kunna betala tillbaka det som idrotten gett mig, samtidigt som jag fått tillfälle att njuta ännu längre av samhörigheten inom handbollen.


Mitt eget handbollsspelande avslutade jag i BK Spindeln för nästan 10 år sedan. Nu medverkar jag i klubben som passiv medlem och jag är med på de arrangemang som klubben har. T ex arrangerar vi en av Sveriges största privata fester i november varje år, med mellan 850 – 1 100 gäster. Det tycker vi, 30 grabbar, som är med i klubben är riktigt mäktigt och det är vi stolta över.


Jag drivs av…

… att ständigt få lära mig nya saker, helst via erfarenheter från verkliga livet även om teoretiska kunskaper också är bra att få till sig.


Jag har mer än tjugo års erfarenhet som chef och ledare inom industrin, både i små och stora företag. De organisationer jag ansvarat för har bestått av allt från 10 till nästan 300 medarbetare. Att se mina medarbetare och kollegor växa och utvecklas mot nya utmaningar i sina roller och arbetsgrupper är något jag tycker om och strävar efter.


Min erfarenhet både från arbetslivet och idrotten är att den som stannar upp i sin utveckling, är den som inte finns kvar i morgon. Den insikten har gjort mig intresserad av lära mig mer om hur man kan utveckla både individer och organisationer. Här vill jag gärna påpeka att utveckling och förändring för mig inte är detsamma som omorganisation – det finns tyvärr alltför många som har den bilden.


Förändring tycker jag är roligt. Även om det naturligtvis ibland kan vara riktigt jobbigt, speciellt om jag inte själv fått vara med och välja. Detta gäller naturligtvis för dig och för dina medarbetare/kollegor också.


Mötet med Susan Wheelan

Mitt bästa råd för att inte hamna i ett offerfack, är att alltid ha en egen utveckling på gång. Det var i mitt sökande efter nya utvecklingsmöjligheter som jag för några år sedan sprang på Susan Wheelans teorier om grupputveckling.


Jag gick en kurs och – pang! – där satt den! Så kan man sammanfatta min upplevelse av det som hände på den kursen. Efter det har jag plöjt igenom ett antal av hennes böcker, utbildat mig lite till och även certifierat mig som användare av hennes verktyg för att fastställa var i utvecklingen en grupp befinner sig i.


De senaste åren har jag använt mig av verktyget för produktionsgrupper, arbetsgrupper, projektgrupper och ledningsgrupper med mycket goda resultat och tycker det är fantastiskt roligt att få vara med när ”polletten trillar ner” under återkopplingarna och utbildningarna.


I framtiden kommer jag att utöka min verktygslåda med Claes Jansens "Förändringens fyra rum” för att få ytterligare en dimension i mina utbildningar.